Duurzame energie is energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en welke niet schadelijk is voor de leefomgeving. U kunt hierbij denken aan aardwarmte-verwarming, zonne-energie en windenergie.

 

Wat is een warmtepomp?

Het principe van een warmtepomp is er op gebaseerd dat je energie uit de omgeving haalt (water, lucht, aarde) en deze omzet in warmte of koelte.

De benodigde temperaturen brengt de warmtepomp naar het verwarmingssysteem en naar de boiler voor het warm water systeem.

 

Wat is de geschiedenis van warmtepompen?

 

De toepassing van deze techniek bestaat al sinds 1834 waar het werd toegepast voor koeling. In 1938 werden de eerste warmtepompinstallaties toegepast in stadspanden in Zürich voor verwarmen. In 1945 gaat de eerste aarde-gekoppelde warmtepomp in bedrijf in Amerika voor verwarming en koeling van een woonhuis. In 2006 worden in Duitsland al meer dan 50.000 warmtepompen geïnstalleerd. In Zwitserland wordt in meer dan 60% van de nieuwbouw woningen aardwarmte-verwarming ingezet. Inmiddels zijn er tientallen merken warmtepompen.

Hoe gaat een grondboring?

1. Rotomax M waarmee holle avegaar boringen worden verricht.

 

De Holle Avegaar boring is een spiraalboor waarvan de buis hol is. De holle stang doet

dienst als steunbuis. Deze techniek kan worden beschouwd als een vorm van verbuisd

boren. De boorkop kan worden verwijderd waardoor over de gehele lengte tot op de bodem een holle buis achterblijft. Het voordeel van verbuisd boren is snel en precies boren waarbij nagenoeg geen beschadigingen aan de omgeving cq tuin plaatsvinden.

 

2. Geo Smart spoelboormachine:

 

Deze kan boringen verrichten tot ca. 100 meter.  De spoelboring is een onverbuisde

boortechniek. Met behulp van een roterende getande boorbeitel, welke is bevestigd aan een holle boorbuis, wordt de grond losgemaakt. Spoeling, dat naar de bodem van het boorgat wordt gepompt, zorgt ervoor dat het losgemaakte boorgruis bij de beitel wegspoelt en naar boven wordt afgevoerd. Naast het verwijderen van boorgruis dient de spoeling tevens voor het stabiel houden van de boorgatwand.

De voordelen van aardwarmte verwarming: energie besparen

 

  • De waarde van uw woning neemt toe door daling van de stookkosten
  • Bij nieuwbouw zakt de EPC-waarde (Energie Productie Coëfficiënt) met 0,4 punten waardoor er geen warmte terug win systeem nodig is. Dit betekent een besparing van ca. € 3.000,00
  • Uw maandelijkse lasten zullen afnemen met betrekking tot de stookkosten tot ca. 60%
  • Terugverdientijd voor de meerprijs van aardwarmte ten opzichte van gas ca. 6 jaar.
  • Grotere onafhankelijkheid ten opzichte van fossiele brandstoffen
  • Een hoog wooncomfort door de gelijkmatigheid van verwarmen en koelen.
  • Hoger energielabel voor uw woning

 

Bron: Warmtepomprevolutie.nl